Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2016

"Την διακονίαν σου πληροφόρησον"

Η ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΙΔΙΟΣ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ



Του Πανοσιολογιωτάτου
Αρχιμανδρίτου Δημητρίου Πολιτάκη
Διευθυντού του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης
Προϊσταμένου του Ιερού Ναού Τιμίου Σταυρού Εσταυρωμένου Ηρακλείου


   Όταν ο Κύριος μας Ιησούς Χριστός μίλησε για πρώτη φορά στους ανθρώπους για το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας, ονόμασε τον Εαυτό Του Άρτο της ζωής που έχει κατέβει από τον ουρανό με μοναδικό σκοπό να προσφέρει τον Εαυτό Του υπέρ της του κόσμου ζωής και σωτηρίας, για να ζήσει πραγματικά και αιώνια ο άνθρωπος.
    Ο Χριστός το λέγει καθαρά : Εγώ είμαι ο Άρτος της ζωής που κατεβαίνω στη γη από τον ουρανό. Όποιος φάει από τον Άρτο αυτό θα ζήσει αιώνια και ο Άρτος που Εγώ θα δώσω, είναι η Σάρκα μου, την οποία θα προσφέρω για τη σωτηρία του κόσμου.
    Ο Κύριος μας ήλθε ως άνθρωπος επί της γης, την ημέρα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, μέσα στην Υπερευλογημένη Μαρία, την αναμάρτητη κόρη από τη Ναζαρέτ, η οποία έγινε η αγαθή γη που βλάστησε τον Εμμανουήλ. Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο έρχεται πάλιν και πολλάκις σε όλους εμάς μέσα στην Αγία μας Εκκλησία. Έρχεται την ώρα της Θείας Λειτουργίας, την ώρα του Ευχαριστιακού Ευαγγελισμού και μας προσφέρεται με το ίδιο Του το Σώμα και το ίδιο Του το Αίμα.
    Έρχεται σε κάθε Θεία Λειτουργία διότι η Θεία Λειτουργία είναι ο ίδιος ο Χριστός ανάμεσά μας και σύμφωνα με τα λόγια Του : Ιδού εγώ μεθ’ υμών ειμί πάσας τας ημέρας έως της συντελείας των αιώνων. Δηλαδή : Εγώ θα βρίσκομαι μαζί σας όλες τις ημέρες, μέχρι το τέλος των αιώνων. Αφού λοιπόν η Θεία Λειτουργία είναι ο Χριστός μεθ’ ημών, μία ερμηνεία της Θείας Λειτουργίας είναι στην πραγματικότητα ένας λόγος για τον Χριστό.
     Οι άγιοι Απόστολοι, όλοι οι μαθητές του Χριστού, οι Πατέρες της Εκκλησίας μας, μίλησαν και έγραψαν για τον Κύριο και Θεό μας όπως τον έζησαν κοντά τους, όπως τον γνώρισαν, είτε μέσω της μαθητείας πλησίον Του, είτε μέσω της μελέτης του Ευαγγελίου Του. Μας ομιλούν γι’ Αυτόν όπως τον είδαν με τα μάτια του σώματος και της ψυχής, μας ομιλούν γι’ Αυτόν που οι ίδιοι άκουσαν να κηρύττει περί της Βασιλείας του Θεού, γι’ Αυτόν που οι ίδιοι ψηλάφησαν με τα χέρια τους. Μας ομιλούν γι’ Αυτόν που αντίκρισαν επάνω στο Σταυρό να πεθαίνει για τον άνθρωπο, μας ομιλούν περισσότερο για Εκείνον που είδαν αναστημένο από τους νεκρούς νικώντας του θανάτου το κράτος.
    Ο άνθρωπος σήμερα πρέπει να ακούσει, να δει, να ψηλαφήσει τον Χριστό. Πρέπει να αποτινάξει την πνευματική αναισθησία, την κώφωση και την τύφλωση που του έχουν προσφέρει ψεύτικοι άρχοντες και φιλόσοφοι κάθε λογής … Ο Θεός αγαπητοί μου καταφεύγει σε εκείνους που βλέπουν το αληθινό φώς, σε αυτούς που ψηλαφούν την ακήρατον κορυφήν του Δεσπότου Χριστού. Εκείνου του Χριστού που δεν εκβιάζει, που δεν απειλεί, που δεν καταπιέζει, που δεν διώχνει, που δεν καταργεί την ελευθερία του ανθρώπου.
     Στους δύσκολους χρόνους που διανύουμε, ο Κύριος μας καλεί να μείνουμε ενωμένοι σε ένα σώμα, στο ίδιο Του το Σώμα, την Αγία Εκκλησία μας. Ενωμένοι σαν αδέλφια αφού όλοι έχουμε βαπτισθεί στο Όνομα της Αγίας Τριάδος, όλοι έχουμε βαπτισθεί στην ίδια κολυμβήθρα, όλοι κοινωνούμε από το ίδιο ποτήριο, από την ίδια λαβίδα λαμβάνουμε το Σώμα και το Αίμα Του, όλοι δεχόμαστε τον ίδιο αγιασμό.
     Η Θεία Λειτουργία είναι αυτή καθαυτή η σωτηρία μας και ο Χριστός δια του τρόπου αυτού μας καλεί ελεύθερα να ζήσουμε και να απολαύσουμε την παρουσία του Θεού κοντά μας, εκεί στο Άγιο Θυσιαστήριο, να λάβουμε τον Θεό και να βιώσουμε την σωτηρία που μας έταξε με την βεβαιότητα πώς ο Θεός ό,τι υπόσχεται δεν το αναιρεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου